Liiton historia


Liiton alkutaival

Allergia- ja Astmaliiton perustamiskokous pidettiin yli 40 vuotta sitten Allergiasairaalan luentosalissa. Vaimonsa vaikean astman takia aktiivi toimittaja Pekka Palola oli kutsunut 9. huhtikuuta 1969 liiton perustamista suunnittelevan ryhmän koolle. Juhlallisen Allergialiiton sopimuskirjan allekirjoittajina olivat filosofian maisteri Kalervo Tamminen, varatuomari Aarne Kesänen, varatuomari Olli Nikkola, rouva Doris Silván ja toimittaja Akseli Valta. Kokouksesta oli estynyt professori Klaus A.J. Järvinen luentonsa vuoksi.

Allergialiitto-Allergiförbundet ry merkittiin yhdistysrekisteriin 25.4.1969. Allergialiiton säännöt käsiteltiin liiton ensimmäisessä kokouksessa 29.4.1969, jolloin paikalla oli 83 osanottajaa. Kokouksessaan 20.5.1969 liitto valitsi puheenjohtajakseen maisteri Kalervo Tammisen ja hallituksen jäseniksi varatuomari Aarne Kesäsen, professori Zaida Eriksson-Lihrin, varatuomari Olli Nikkolan, hammaslääkäri Niilo Nykäsen, tiedotuspäällikkö Pekka Palolan, rouva Dorin Silvánin ja toimittaja Akseli Vallan. Liiton toiminnanjohtajaksi valittiin toimittaja Pekka Palola.

Liitto perusti lokakuussa 1969 Allergia-lehden, jonka päätoimittajaksi valittiin professori Zaida Eriksson-Lihr. Perustamisestaan saakka lehden päätoimittajana on perinteisesti ollut Iho- ja allergiasairaalan ylilääkäri. Kokeneena sanomalehtimiehenä Pekka Palola lupautui toiminnanjohtajuuden ohella lehden toimittajaksi. Palolalle maksettiin tehtävistä palkkaa 50 markkaa kuukaudessa; ehtona oli, että hän hankkii palkkarahansa itse. Allergialiiton suojelijana oli rouva Tasavallan presidentti Sylvi Kekkonen.

Allergialiiton perusmisen aikoihin 1960-luvun lopulla tutkijat (muun muassa K. ja T. Ishizaka, Japani) vahvistuivat keksinnössään, että allergian taustalla oli immuunireaktio -IgE-vasta-aine. Näytti siltä, että kansantaudin yleisyyden saanut allergia saataisiin kuriin: tehtäisiin IgE-vasta-ainemääritykset ja näin löydettäisiin se ulkoinen limakalvoon tai iholle tunkeutuva vieras valkuainen, joka on syynä allergisiin oireisiin. Kortisonilla saatiin monta henkeä pelastettua astman hoidossa. Optimismi oli huipussaan ja Allergialiiton perustamiselle syntyi otollinen maaperä.

Allergialiiton nimi muutettiin vuonna 1994 Allergia- ja Astmaliitoksi. Myös lehden nimeksi tuli Allergia & Astma.

Lähde: Klaus A.J. Järvinen, Allergia- ja Astmaliitto 30 vuotta, 1999