Siitepölyallergian hyvällä hoidolla säästetään rahaa

21.3.2022

Siitepölyallergian hyvällä hoidolla säästetään rahaa

20.3.2022

Hoitamalla oikein siitepölyallergiaa parannetaan allergisen elämänlaatua ja pienennetään astmaan sairastumisen riskiä. Hyvästä hoidosta hyötyy myös yhteiskunta, sillä samalla vähennetään allergiasta ja astmasta aiheutuvia kustannuksia, painottaa Allergia-, iho- ja astmaliitto Allergiaviikolla 21.–27.3.

Suomalaisista joka viides sairastaa siitepölyallergiaa. Siitepölyallergian oireita ovat vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä sekä astmaoireet. Useimmilla myös silmät punoittavat, kutisevat, kirvelevät sekä vetistävät. Monet saavat allergiaoireet kuriin hyvällä allergialääkityksellä, mutta osa oireilee lääkityksestä huolimatta jopa aikaisesta keväästä alkusyksyyn.

Allergista nuhaa sairastavilla on 2–3,5-kertainen riski sairastua astmaan. Riskiä pienennettäisiin ja astman kehittymistä ennaltaehkäistäisiin siedätyshoidolla. Samalla säästettäisiin yhteiskunnan kustannuksia ja vähennetään inhimillistä kärsimystä. Oireiden ja lääkityksen tarpeen vähetessä myös allergiapotilaiden terveyspalvelujen tarve ja käyttö vähenisi.

Suomessa astman ja allergian kokonaiskustannukset vuonna 2018 olivat 1,5–1,8 miljardia euroa, josta suoria hoitokustannuksia oli 332 miljoonaa. Suorista kustannuksista yli puolet kului lääkehoitoon ja lähes kolmannes erikoissairaanhoitoon ja perusterveydenhuoltoon. Astman ja astmaoireiden osuus suorista kustannuksista oli 62 prosenttia.

Siedätyshoito on huonosti tunnettu

Moni siitepölyallerginen hyötyisi siedätyshoidosta, sillä hoito vähentää allergisen oireita 80–90 prosenttia. Siedätyshoidossa osa tulee täysin oireettomiksi, ja suurella osalla allergiaoireet lievenevät huomattavasti.

Suomessa siedätyshoitoa saavien määrä on kuitenkin pieni. Sitä sai vuonna 2021 noin 10 000 allergista. Siitepölyallergikot osaavat harvoin hakeutua siedätyshoitoarvioon ja terveydenhuollon ammattilaiset eivät kovin usein tarjoa siedätystä hoidoksi. Siedätykseen päästään useimmiten vasta, kun on itse pyydetty sen aloittamista.

Siedätyshoito on allergian syynmukaista hoitoa. Hoidon tarkoituksena on totuttaa ja siedättää elimistö allergiaa aiheuttavaan aineeseen. Hoitoa saa niin julkisessa kuin yksityisessäkin terveydenhuollossa.

Siedätyshoidon muotoja on tällä hetkellä pistos- ja kielenalustablettihoito. Pistossiedätyshoitoa on tarjolla yli 5-vuotiaille sekä koivun siitepölyallergian että timotein siitepölyallergian hoitoon. Tablettisiedätyshoitoa voi saada yli 18-vuotiaat koivun siitepölyallergiaan sekä aikuiset ja yli 5-vuotiaat lapset timotein siitepölyallergiaan.

Lisätietoja:

Asiantuntija, allergia, iho ja astma, Katariina Ijäs, Allergia-, iho- ja astmaliitto, puh. 040 188 1540, etunimi.sukunimi@allergia.fi

Tietoa ja tukea paikallisista allergia- ja astmayhdistyksistä

Astman ja allergian kustannukset

Siitepölyallergia

Allergiaviikko

Allergiaviikko on Allergia-, iho- ja astmaliiton vuosittainen kampanja, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta allergioista ja niiden hoidosta. Allergiaviikkoa on vietetty vuodesta 1982. Viikkoa vietetään keväisin siksi, että kevät vuodenaikana aiheuttaa aina runsaasti oireita allergisille.