Vieläkö suomalaisissa kodeissa on pölypunkkeja?

11.12.2018

Huonepölypunkit ovat mikroskooppisen pieniä hämähäkkieläimiä, joiden erittämät allergeenit saattavat aiheuttaa allergisia oireita ja astman pahenemista. Allergia-, iho- ja astmaliiton kyselyssä lääkärit kertoivat kohtaavansa huonepölypunkeista oireilevia potilaita edelleen. Etenkin allergiaa ja astmaa sairastavat ilmoittavat oireita muuta väestöä herkemmin. Kyselystä on kirjoitettu Allergia-, Iho- ja Astmalehden 3/2018 jutussa ”Huonepölypunkit vastaanotolla”.

 

Mutta missä määrin oireilun taustalla oikeasti ovat suomalaiskodeissa elävät huonepölypunkit, niiden kun on epäilty jopa kokonaan kadonneen? Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimuksessa siitä otettiin selvää. Instituutin tutkijat kiersivät syys-lokakuussa pölynimuri varusteenaan Helsingin ja Turun seuduilla sekä Etelä-Karjalassa. Mukana tutkimuksessa oli niin kerros-, rivi- kuin omakotitaloja, kaikkiaan 64 kotia. Näytteet imuroitiin vuoteiden sijauspatjoista, ja suodatinputkiloon kertynyt pöly lähetettiin Allergeenilaboratorioon. Laboratoriossa näytteet tutkittiin pölypunkkiallergeenien löytämiseksi. Lisäksi selvitettiin muun muassa asukkaiden allergiaan ja astmaan liittyviä tietoja sekä huoneilman ja näytevuoteen kosteutta.

 

Melkein joka kolmannen tutkimukseen osallistuneen patja oli yli kymmenen vuoden ikäinen. Löytyikö niistä huonepölypunkkeja? Tuloksista kerrotaan vuoden 2019 ensimmäisessä Allergia-, Iho- ja Astmalehdessä.

 

Tiina Vitikainen

Tutkimusassistentti

Etelä-Karjalan Allergia – ja Ympäristöinstituutti / Allergia-, Iho- ja Astmaliitto